02/08/2023

Niko Vuorinen, monelle tuttu kasvo niin Helsingin Miekkailijoiden salilta, urheilu-uutista kuin ympäri maailmaa kansainvälisistä kisoista ja tapahtumista, on tällä hetkellä Suomen menestyneimpiä miekkailijoita, maailman seitsemäs. Miekkailuvuosia on takana jo kohta kaksikymmentä, mutta meno jatkuu ylä- ja alamäistä huolimatta. Menestykseen ei ole yhtä takuuvarmaa polkua vaan jokaisen on raivattava omannäköisensä tie. Mitä menestyminen miekkailussa on vaatinut Nikolta ja mitä siihen tarvitaan?

Nikon kulunut kisakausi sai loppuhuipennuksensa Milanon maailmanmestaruuskisoissa heinäkuussa. Niko sijoittui miesten kalvassa maailman seitsemänneksi pedaten näin hyvän pistepohjan ja itsensä kolmanneksi olympiaranking-listalle. Rankingin kautta Pariisin olympialaisiin vaadittaisiin kuitenkin vähintään toinen tai mielellään ensimmäinen sija.Työsarkaa syksyllä ja keväällä on siis vielä jäljellä. Ennen Milanoa Niko osallistui kahteen EM-kisaan, joista toinen oli virallinen olympia rankingiin vaikuttava kisa ja toinen epävirallinen kisa maailmanpoliittisten koukeroiden vuoksi. Niko sijoittui tärkeämmässä kisassa sijalle 17., joten ”läpimurto” jäi Nikon omien sanojen mukaan saavuttamatta vaikka siihen olisi ollut hyvät edellytykset. Sellaista urheilu kuitenkin on. Vaikka päivittäinen harjoittelu, suunnitelmat, analyysit ja oikein ajoitettu lepo tietysti ovat tärkeitä, jotta voi saada hyviä tuloksia, kisatilanteet ovat aina sen hetkisiä suorituksia. Vastustajan taidot ja jaksamisen tila sekä omat taidot ja tuntemukset vaikuttavat suoritukseen yhtä lailla, joten koskaan ei voi täysin tietää mitä kisatilanteessa tapahtuu.

Nikon mukaan ammattiurheilijana tähänastisen pärjäämisen salaisuus on se, ettei pitkästy helposti. Lajissa kehittyminen on hidasta verrattuna joihinkin muihin urheilulajeihin ja monet alkavatkin saavuttaa hyviä tuloksia vasta kolmenkymmenen ikävuoden puolella. Kilpailuhenkisyyskin on tärkeää motivaation kannalta jotta jaksaa puurtaa, mutta kehittyminen miekkailussa vaatii reilusti kärsivällisyyttä ja toistoja toistojen perään. Ajatuksen täytyy olla matkassa, jotta voi oppia ja parantaa virheistään sekä ymmärtää vastustajia. Suomalaisena miekkailijana on myös tärkeää pitää suhteita yllä kansainvälisellä kentällä, sillä kehittymisen ja tasokkaiden vastustajien kanssa treenaamisen kannalta täytyy välillä harjoitella Suomen ulkopuolella. Täyspäiväisenä miekkailijana on toisinaan myös pärjättävä vähällä. Niko itse on asunut muutaman vuoden Unkarissa mahdollistaakseen oman harjoittelunsa.

Nikon kanssa keskustelun edetessä tulee selväksi myös se, että tietynlainen oma-aloitteisuus ja aktiivisuus urheiluyhteisössä on keskeistä, jotta urheilu-ura on suomalaiselle miekkailijalle mahdollista. Eri ihmisten tunteminen ja toisinaan myös satunnaiset kohtaamiset ovat tärkeitä ja tarjoavat välillä odottamattomiakin mahdollisuuksia niin urheilumaailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Niko kertookin, että omasta urheilu-urasta voikin ammentaa käytännön kokemuksesta saatua tietoa ja taitoja. Näitä voi hyödyntää Nikon tapauksessa vaikkapa akateemisesti yliopistotutkimuksen tai journalismin parissa. Miekkailun ja filosofian opiskelun yhdistämisen tuloksena syntyi kirja ”Kalpa ja mieli” (2015). Tällä hetkellä Niko kirjoittaa kolumneja ja syventyy urheilufilosofiaan. Komiteoissa ja yhdistysten hallituksissa toimiminen auttaa verkostoitumisen lisäksi myös saamaan kokemusta erilaisten ihmisten kanssa työskentelemisestä.

Kysyttäessä mikä jo runsaasti kertyneiden miekkailuvuosien varrella on muuttunut, Niko toteaa: ”Vastustajat ovat ruvenneet nuorenemaan.” Monet tutut kasvot ovat vähitellen pudonneet pois ja uutta verta on tullut tilalle. Niko näkee asian luonnollisena kiertokulkuna. Muuttuvat vastustajat tuovat mukanaan vaihtelevuutta.

Pariisin olympialaisiin on jäljellä kuusi A- maailmancup-kisaa, joista seuraava järjestetään Sveitsissä marraskuussa. Muutamaan pienempään kisaan Niko saattaa osallistua harjoittelun vuoksi, mutta Sveitsi kuuluu olympiakarsinnan kannalta tärkeisiin kisoihin. Sveitsissä Nikon tavoitteena on saada sijoitus, joka tukisi mahdollisuuksia päästä olympialaisiin maailman rankingin kautta. Nikon elokuu kuluu kuitenkin palautumisen ja lomailun merkeissä. Seuraavaksi Nikon kiikarissa ovat Lontoon nähtävyydet, sitten on jälleen tartuttava kalpaan.

 

©vailasphoto

 

 

 

©vailasphoto