Sten Priinits (33v), valmentaja

Haastattelu käännetty englannista suomeksi.

HFM:n nykyisen valmentajan, virolaisen Sten Priinitsin (33-vuotta) viralliset miekkailuharjoitukset alkoivat seitsemänvuotiaana, mutta elämään miekkailu on suvun ansiosta kuulunut aivan lapsesta saakka. Vuonna 2015 ilmestynyt elokuva ”Miekkailija” käsittelee Stenin sukulaisten, Nelisin suvun tarinaa ja Viron historiaa. Stenin äiti, Helen Nelis-Naukas, sekä setä Peeter Nelis ovat molemmat arvostettuja miekkailuvalmentajia. Peeter Nelis toimi HFM:n valmentajana monta vuotta ja nyt Sten seuraa hänen jalanjäljissään.

Tavoitteellisen ammattimiekkailun Sten aloitti ollessaan seitsemäntoista. Silloin hän voitti suureksi yllätyksekseen ja riemukseen Young Lions Wolrd Cup (2005) – kilpailuissa kultaa. Motivaationa miekkailu-uran aloittamiselle toimi jo vuotta aikaisempi voitto Viron kansallisissa kilpailuissa, sekä sitä seuranneet lukuisat hyvät tulokset. Kisatulosten myötä Sten alkoi uskoa uskoa siihen, että hän voisi pärjätä miekkailumaailman huipulla.

Valmentamisen Sten aloitti vuonna 2016, ensin Turussa, sitten Virossa ja nyt myös Helsingissä Helsingin Miekkailijoissa. Tämän hetken tavoitteena on kausi pelkästään valmentamista varten, mutta sen jälkeen unelmana ovat edelleen Olympialaiset. Parhaimmiksi miekkailumuistoikseen Sten nimeää ensimmäisen kärkituloksensa kahdeksan parhaan joukkoon Maailmancupissa vuonna 2014, sekä Viron joukkueen hopeamitalin EM-kisoissa. EM hopea oli koko Virolle juhlan paikka ja siitä puhuttiin maanlaajuisesti, mikä on jäänyt Stenille lähtemättömästi mieleen. Sellaisen hetken hän haluaisi kokea vielä uudestaan.

Stenistä parasta miekkailussa on adrenaliini, jota saa parhaiten kisaamalla. Kisat ja itsensä haastaminen ovat Stenille tärkeitä. Miekkailu on yksilölaji, joten Stenin mukaan oma henkininen kestävyys on jatkuvalla koetuksella ja itseä täytyy puskea eteenpäin.

Helsingin Miekkailijoissa Sten arvostaa pitkiä perinteitä, traditiota. HFM on vanha seura, johon kuuluu paljon miekkailijoita eri taustoilla ja etnisyyksillä. Stenin mielestä kansainvälisyys on vahvuus, sillä erilaiset kulttuuritaustat ja persoonat tuovat mukanaan uudenlaisia asioita treenaamiseen. Stenin omana tavoitteena on vahvistaa HFM:ää entisestään tavoitteellisen ja ammattimaisen miekkailun saralla. Hän tahtoo saada seuraan enemmän korkealla tasolla kilpailevia miekkailijoita ja kannustaakin aloittamaan kilpailemisen jo nuorena.

Seuran jäsenille, sekä potentiaalisille uusille HFM:n miekkailijoille Sten haluaa sanoa, ettei omista tavoitteista unelmoimista pidä koskaan lopettaa: ”Don’t ever stop dreaming about your goals”.

Kiitos Sten, että olet mukana kehittämässä Helsingin Miekkailijoita! Thank you Sten for helping our club and fencers to develop!

Kuvat ja teksti: Venla Ailasmäki