TIESITKÖ TÄMÄN?

Home / Uutiset / TIESITKÖ TÄMÄN?

EDOARDO MANGIAROTTI, 1919-2012,todella kuuluisa italialainen floretti ja kalpamiekkailija, kuoli kotonaan Milanossa 24.5.2012 93 vuotiaana. Tässä historiatietoa:

Edoardo Mangiarotti won more Olympic medals and world championships than any fencer, starting with the Berlin Games in 1936. Mangiarotti, who came from a family of fencers, competed in five Olympics from 1936 to 1960 and won 13 medals: six gold medals in individual and team events, five silver and two bronze. Mangiarotti won his last Olympic medal in Rome in 1960, surpassing the previous record of 12 that was held by the Finnish runner Paavo Nurmi .

Edoardo Mangiarotti oli kanssani samaan aikaan FIE:n kurinpitokomissiossa kaudella 2004-2008. Silloin hän oli vielä komission presidenttinä, kenelläkään ei ollut sydäntä ohittaa häntä. Hän oli ystävällinen ja virkeä ja terävä-älyinen vaikka ikää oli jo tuolloin paljon. Hyviä muistoja jäi.

-Marja-Liisa Someroja

%d bloggers like this: