Varusteet

Home / Miekkailu / Varusteet

Yleistä

Yleinen kuvitelma siitä, että miekkailu on kallis, vain varakkaiden piirien harrastus, on väärä. Miekkailuvarusteet ovat kohtuullisen halpoja ja suurin osa niistä kestää kovaakin harjoittelua monia vuosia.
Alla on esitetty tarvitsemasi varusteet kussakin harrastamisen vaiheessa. Varusteiden hinnoista löytyy tietoa täältä ja tarkemmin Marja-Liisa Somerojalta.

Käy katsomassa Ullmaxin hienoja oheistuotteita. Ostamalla tuotteita tästä linkistä tuet meidän seuraa!

image036-fixed

Alkeiskurssi

Alkeiskurssille tarvitset ainoastaan sisätossut, verkkarit ja t-paidan. Nämä varmastikin löytyvät jokaiselta kotoa, joten kurssimaksun lisäksi ei alkeiskurssista aiheudu kuluja.

Harrastuksen aloittaminen

Kun alkeiskurssi on ohi, suosittelemme uuden harrastajan hankkivan itselleen seuraavat varusteet:

  • Erityisiä miekkailukenkiä ei tarvita, normaalit sisäpelikengät kelpaavat mainiosti.
  • Miekka (josta harrastajat käyttävät nimitystä ase, on se sitten säilä, floretti tai kalpa) – Miekkoja on saatavilla sekä sähköisen merkintäjärjestelmään sopivana että ilman sähkötoimintoja. Sähköaseet ovat vaatimus kilpailuissa ja myös harjoitus-otteluissa ne ovat suotavia osuman rekisteröitymisen vuoksi. Mikäli haluat niin sanotun “kylmän” eli harjoitusaseen esim. oppitunteja varten, voi aseen hinnasta ottaa noin puolet pois. Kysy neuvoa valmentajaltasi.
  • Vartalojohto – Vartalojohto (josta käytetään myös nimitystä körppäri) yhdistää miekan sähköiseen merkintäjärjestelmään. Se on hyvä hankkia samalla kun hankkii miekan. Kalvan, säilän ja floretin vartalojohdot eroavat toisistaan, eikä niitä voi käyttää toisella asetyypillä.
  • Hanska – Hanska suojaa kättä ja mahdollistaa paremman otteen miekasta. Hanskaa käytetään normaalisti vain siinä kädessä, jossa pidetään asetta.
  • Kypärä eli maski – Kypärä on välttämätön suojaväline miekkailua harjoiteltaessa, ja on luonnollisesti suotavaa että jokaisella olisi omansa. Toisen hikistä kypärää ei ole mukava laittaa päähän.

Harrastusta jatkettaessa

Harrastuksen jatkuessa pitempään, kyllästyy miekkailija ennen pitkää takkien lainaamiseen ja haluaa ostaa itselleen takin ja housut. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon myös ikäville alueille osuvat iskut ja hankkia itselleen asiaankuuluvia suojavarusteita.

Takki – Takin on hyvä olla hyvin istuva, ja yltää alareunastaan riittävän alas. Kasvavilla junioreilla on takkia hankittaessa muistettava jättää myös kasvun varaa. On myös hyvä huomata, että oikeakätisen ja vasenkätisen miekkailijan takit ovat erilaiset.

Housut – Housujen tulee vyötärössä yltää niin ylös, että takin ja housujen väliin ei jää suojaamatonta kohtaa edes miekkailijan taipuessa kummallisiin asentoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 10 cm aluetta, jonka sekä takki että housut peittävät suorana seistessä.

Plastron – Plastron on suoja, joka puetaan asekäden puolelle ja peittää ylävartalosta puolet. FIE Plastron 800 on suositeltava kaikille miekkailijoille, kisoissa pakollinen. Plastron estää jonkun verran pistoja tuntumasta, lisäksi se on tärkeä turvatekijä, jos ase katkeaa.

Sukat – pitkät valkoiset sukat täydentävät asukokonaisuuden siten ettei paljasta ihoa sukan ja housujen välistä näy. Pitkät sukat kuuluvat miekkailijan varustekokonaisuuteen, ja ovat kilpailuissa pakolliset.

Naisten rintasuojus – Muovinen rintasuojus, vaikkakin kuuleman mukaan välillä hiostava, estää kivuliaat iskut.

Miesten vastaava – Saattaa se miekka sinnekin osua, joten ikävien kiputilojen välttämiseksi ovat alapääsuojukset suotavia. Näitä saa urheilukaupoista kohtuullisen halvalla.

Jossain vaiheessa on hyvä hankkia myös miekkailuvarusteiden kuljettamiseen suunniteltu miekkailukassi.

Kilpailussa tarvittavia varusteita

Kilpailuissa tarvitaan sääntöjen mukaan kypärä, miekkailupuku (takki ja housut), plastron, hanska, pitkät vaaleat sukat ja sisäpeli- tai miekkailukengät. Miekkoja ja vartalojohtoja täytyy olla vähintään kaksi kappaletta. Floretilla miekkailtaessa tarvitaan lisäksi sähköliivi, ja säilällä sähkötakki. Tarkemmista varustemääräyksistä eri sarjoissa löytyy tietoa Suomen Miekkailuliiton varustemääräyksistä.

Varusteiden huolto

Kaikista näistä varusteista ainoastaan miekat ja vartalojohdot tarvitsevat aina ajoittain huoltoa. Kaikki loput kestävät käyttöä todella pitkään eikä sinun ehkä koskaan tarvitse hankkia niitä useampia. Kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla ja valtaosa varusteista kestää hyvin pitkäaikaista käyttöä.

Seuran jäsenet voivat tilata saksalaisia Uhlmannin ja Allstarin miekkailuvarusteita Marja-Liisan  kautta
(marja-liisa.someroja@helsinginmiekkailijat.com, 040-5559564) likimain seuraavin hinnoin:

Koko satsi (Takki, housut, maski, hanska, plastron, rintapanssari, miekkailukengät, miekkailulaukku, kalpa ja vartalojohto)
Aikuiset                   728 e
Lapset                     426 e

Tarkemmat hinnat ja hintaerittelyt kohdassa varustehinnasto.

Pesuohjeita

Maskin pesu

Laita ämpäriin pesupulveria tai nestemäistä pesuainetta ja niin paljon vettä että maskin voi upottaa veteen. Anna maskin liota saippuavedessä noin puoli tuntia.

Puristele maskin partaosaa ja sisäpuolen pehmusteita useita kertoja. Jos partaosa ulkopuolelta on vielä sen jälkeen likaisen näköinen, voi sitä lisäksi koettaa hangata varovasti kynsiharjalla. HUOM! Liian karhealla harjalla hankaaminen saattaa puhkaista pehmusteen. Tätä on vaikeaa korjata.

Jos maski on ollut kovin likainen, kannattaa antaa sen vielä hetken aikaa liota. Sen jälkeen voi joko huuhdella maskia juoksevan veden alla koko ajan samalla puristellen pehmusteiden sisäosia tai vaihtoehtoisesti vaihtaa ämpäriin aina puhdasta vettä ja puristella samoin pehmusteita.

Kun tuntuu siltä, että maski on huuhtoutunut riittävästi, puristetaan pehmusteet lopuksi mahdollisimman kuivaksi. Sen jälkeen vielä puristellaan kuivaksi käyttäen kuivaa pyyheliinaa.

Näiden toimien jälkeen maskin voi laittaa kuivumaan niin, että se roikkuu jostakin reunasta tai tangosta. Välillä voi käydä puristelemassa partaosan alareunasta kertyneet vedet pois, niin maski kuivuu mahdollisimman nopeasti. Liian hitaasti kuivuessa maski voi alkaa haista tunkkaiselle. Kesällä maski kuivuu ulkona todella raikkaaksi ja silloin on helpointa pestä maski järvivedessä.

Maski kannattaa pestä riittävän usein, niin lika ei ehdi pinttyä liikaa ja maski puhdistuu helpommin. Kasvoihin saattaa myös kehittyä maskiin pinttyneestä liasta finnejä.

Hanskan pesu

Vaalean peruskäsineen voi laittaa puvun kanssa yhdessä 40-asteiseen konepesuun (ei huuhteluainetta!)
Useimmat muut hanskat voi pestä käsin ainakin Marseille–saippualla tai oliivisaippualla, vaikka hanskan sisällä onkin ohje, ettei se kestä vesipesua (hanskahan tulee treeneissäkin välillä likomäräksi). Hanska on usein läpimärkänä vetelä, joten sitä kannattaa käsitellä hellästi.

Hanska upotetaan haaleaan veteen ja siihen hierotaan saippuaa, annetaan hetki vaikuttaa ja hierotaan likaisia kohtia, taitetaan hanska kahtia ja hierotaan kämmenpuolen kohtia vastakkain, jolloin saadaan lika paremmin irtoamaan. Hanskan varsiosaa voi käsitellä vähän rohkeammin. Hierotaan saippuaa ehkä useamman kerran, että saadaan lika irtoamaan. Huuhdellaan huolella lopuksi puristelemalla koko ajan kevyesti.

Lopuksi hanska puristetaan kuivaksi (ei kierretä!) ja laitetaan kuivumaan. Kun hanska on melkein kuiva, se kannattaa vielä laittaa käteen jolloin se muovautuu käteen eikä kovetu koppuraksi. Jos hanska kuitenkin pääsee kuivumaan kokonaan, saa sen toki pehmenemään myös myöhemmin.

Hanska kannattaa pestä riittävän usein, jotta lika ei ehdi pinttyä liikaa. Pesun jälkeen hanska on paljon miellyttävämpi käyttää.
Puhtaat varusteet kestävät myös käyttöä paljon paremmin kuin likaiset!