Yleistä

Miekkailuvarusteet ovat kohtuullisen edullisia ja ne kestävät kovaakin harjoittelua useita vuosia. Alla on esitetty tarvitsemasi varusteet kussakin harrastamisen vaiheessa.

Varusteiden hinnoista löytyy tietoa hinnastosta ja tarkemmin Marja-Liisa Somerojalta (marja-liisa.someroja@helsinginmiekkailijat.com, 040 555 9564).

Käy tutustumassa Ullmaxin hienoihin oheistuotteisiin. Ostamalla tuotteita tästä linkistä tuet Helsingin miekkailijoita. 

Alkeiskurssin varusteet

Alkeiskurssille tarvitset ainoastaan sisäliikuntakengät, pitkät urheiluhousut (ei shortseja) ja t-paidan. Miekkailuvarusteet kuuluvat alkeiskurssin hintaan kurssin ajan.

Alkeiskurssin jälkeen

Kun alkeiskurssi on ohi, suosittelemme uuden harrastajan hankkivan itselleen seuraavat varusteet:

  • Erityisiä miekkailukenkiä ei tarvita, normaalit sisäpelikengät kelpaavat mainiosti.
  • Miekka, josta harrastajat käyttävät yleisesti nimitystä ase.
  • Plastron eli kainalosuoja, joka puetaan asekäden puolelle ja peittää ylävartalosta puolet.
  • Vartalojohto, josta käytetään myös nimitystä körppäri ja se yhdistää miekan sähköiseen merkintäjärjestelmään. Se on hyvä hankkia samaan aikaan miekan kanssa.
  • Hanska suojaa kättä ja mahdollistaa paremman otteen miekasta. Hanskaa käytetään vain siinä kädessä, jossa pidetään asetta.
  • Kypärä eli maski on välttämätön suojaväline miekkailua harjoiteltaessa. Oma maski on miekkailijalle aina mukavin.

Harrastusta jatkettaessa

Harrastuksen jatkuessa pitempään harrastajat tyypillisesti ostavat loputkin varusteet.

Takki – Takin on hyvä olla hyvin istuva, ja yltää alareunastaan riittävän alas. Kasvavilla junioreilla on takkia hankittaessa muistettava jättää myös kasvun varaa. On myös hyvä huomata, että oikeakätisen ja vasenkätisen miekkailijan takit ovat erilaiset.

Housut – Housujen tulee vyötärössä yltää niin ylös, että takin ja housujen väliin ei jää suojaamatonta kohtaa edes miekkailijan taipuessa ääriasentoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 10 cm aluetta, jonka sekä takki että housut peittävät suorana seistessä.

Sukat – Pitkät valkoiset sukat täydentävät asukokonaisuuden siten, ettei paljasta ihoa sukan ja housujen välistä näy. Pitkät sukat kuuluvat miekkailijan varustekokonaisuuteen, ja ovat kilpailuissa pakolliset.

Naisten rintasuojus – Muovinen rintasuojus estää kivuliaat osumat.

Miesten suojus – Ikävien kiputilojen välttämiseksi ovat alapääsuojukset suotavia. Niitä saa urheilukaupoista kohtuullisen halvalla.

Jossain vaiheessa on hyvä hankkia myös miekkailuvarusteiden kuljettamiseen suunniteltu miekkailukassi.

Suuntaa antavat pakettihinnat

  • Aikuiset 823 €

    Takki, housut, maski, hanska, plastron, rintapanssari, miekkailukengät, miekkailulaukku, kalpa, vartalojohto

  • Lapset 633 €

    Takki, housut, maski, hanska, plastron, rintapanssari, miekkailukengät, miekkailulaukku, kalpa, vartalojohto

Kilpailussa tarvittavia varusteita

Kilpailuissa tarvitaan sääntöjen mukaan kypärä, miekkailupuku (takki ja housut), plastron, hanska, miekkailusukat ja sisäpeli- tai miekkailukengät. Miekkoja ja vartalojohtoja täytyy olla vähintään kaksi kappaletta. Floretilla miekkailtaessa tarvitaan lisäksi sähköliivi, rintasuojan päälle sääntömääräinen pehmuste, maskin partaan sääntömääräinen lisäosa. Tarkemmista varustemääräyksistä eri sarjoissa löytyy tietoa Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton varustemääräyksistä.

Varusteiden huolto- ja pesuohjeet

Varusteet tarvitsevat ajoittaista huoltoa. Miekkojen ja körppärien huoltoon saa apua salilta. 

Takki, housut, plastron, hanska ja miekkailusukat ovat konepestäviä. Katso pesuohjeet varusteista. Älä käytä varusteille kuivausrumpua tai huuhteluainetta. Pesulämpötila on tyypillisesti 30 tai 40 astetta.

Maskin pesu

Laita ämpäriin pesupulveria tai nestemäistä pesuainetta ja niin paljon vettä, että maskin voi upottaa veteen. Anna maskin liota saippuavedessä noin puoli tuntia.

Puristele maskin partaosaa ja sisäpuolen pehmusteita useita kertoja. Jos partaosa ulkopuolelta on vielä sen jälkeen likaisen näköinen, voi sitä lisäksi koettaa hangata varovasti kynsiharjalla. HUOM! Liian karhealla harjalla hankaaminen saattaa puhkaista pehmusteen. Tätä on vaikeaa korjata.

Jos maski on ollut kovin likainen, kannattaa antaa sen vielä hetken aikaa liota. Sen jälkeen voi joko huuhdella maskia juoksevan veden alla koko ajan samalla puristellen pehmusteiden sisäosia, tai vaihtoehtoisesti vaihtaa ämpäriin aina puhdasta vettä ja puristella samoin pehmusteita.

Kun tuntuu siltä, että maski on huuhtoutunut riittävästi, puristetaan pehmusteet lopuksi mahdollisimman kuivaksi. Sen jälkeen vielä puristellaan kuivaksi käyttäen kuivaa pyyheliinaa.

Näiden toimien jälkeen maskin voi laittaa kuivumaan niin, että se roikkuu jostakin reunasta tai tangosta. Välillä voi käydä puristelemassa partaosan alareunasta kertyneet vedet pois, niin maski kuivuu mahdollisimman nopeasti. Liian hitaasti kuivuessa maski voi alkaa haista tunkkaiselle. Kesällä maski kuivuu ulkona todella raikkaaksi.

Maski kannattaa pestä riittävän usein, niin lika ei ehdi pinttyä ja maski puhdistuu helpommin.